Projekt VOLONTIRAJMO ZAJEDNO

Projekt povezivanja volonterskih interventnih timova za bolju pripravnost u kriznim situacijama Kratki opis projekta Ublažavanje ljudske patnje u kriznim situacijama je jedan od glavnih pokretača međunarodnog pokreta Crvenog križa i tema od posebnog značaja za Hrvatski Crveni križ. Ratovi, prirodne i tehničko-tehnološke katastrofe posebno pogađaju najosjetljivije dijelove stanovništva, a oporavak zna biti spor i dugotrajan.

 

Kako bi se pravodobno odgovorilo na kriznu situaciju nužna je kontinuirana provedba aktivnosti koje doprinose spremnosti interventinih službi i građana na kriznu situaciju s ciljem ublažavanja posljedica krizne situacije na zdravlje, život i socijalnu sigurnost zajednice. S tim u vezi, članovi interventnog tima Društva Crvenog križa Zadarske županije: Šime Lisica, koordinator FEAD projekta i referent za darivanje krvi, Roko Jureško, voditelj interventnog tima, Josip Matassi, volonter CK i stručnjak za strateško planiranje i projekte i Adriana Grubelić, volonterka CK, prevoditeljica i predsjednica udruge Pontem osmislili su projekt pod nazivom „Volontirajmo zajedno – Volontari insieme“.

 

Cilj projekta

 

Projektom VOLONTIRAJMO ZAJEDNO – VOLONTARI INSIEME želi se ojačati razina spremnosti interventinih timova za djelovanjem u kriznim situacijama kroz jačanje znanja i vještina i podizanje razine opremljenosti. S tim u vezi kroz projekt će se povezati interventni timovi Crvenog križa Zadarske županije i civilne zaštite grada Vicenze u cilju razmjene iskustava i znanja te međusobne pomoći i potpore. Na ovaj način ostvarit će se dugoročna suradnja i unaprjediti spremnost interventnih timova za djelovanje u kriznim situacijama.

 

Projektne aktivnosti

 

A1: Razmjena iskustava i znanja

 

Projekt započinje gostovanjem četiri člana zadarskog interventnog tima regionalnom uredu civilne zaštite u Vicenzi u razdoblju od 8 do 10. ožujka 2019. godine. Za trodnevni boravak svojih kolega u Italiji, talijanski volonteri su pripremili čitav niz zanimljivih edukacija i susreta kako bi hrvatskim kolegama prezentirali svoje projekte, inicijative i akcije, te što sve i na koji način sudjeluju u životu svoje zajednice. Prezentirani programi poslužit će 2 kao inspiracija za osmišljavanje novih, zajedničkih programa s kojima će se podignuti razina spremnosti članova interentog tima i stanovništva.

 

A2: Mapiranje primjera dobre prakse i provedba zajedničkih projekata i programa u svrhu povečanja pripravnosti i poticanja volonterskog rada

 

Nakon prvog susreta u Vicenzi, organizirati će se dolazak talijanskih volontera u Zadar, gdje bi timovi volontera dogovorili zajednički program aktivnosti u vidu edukacija, predavanja, vježbi te međusobne potpore u svakodnevnom radu i djelovanju.

 

A3: Unaprijeđenje razine opremljenosti Interventnog tima Crvenog križa

 

Talijanski partneri će organizirati prikupljanje i dostavu opreme nužne za djelovanje u kriznim situacijama kako bi se Interventni tim Crvenog križa i materijalno pripremio za djelovanje u različitim kriznim situacijama. Zadarski volonterski tim može se pohvaliti sve većim brojem volontera željnih novih inicijativa kojima će moći pridonijeti razvoju kvalitete civilnog društva kao i svakodnevnice naše Županije.

 

Zahvaljujemo našem partneru, talijanskoj udruzi HDIG Italija, s kojom je udruga Pontem potpisala ugovor o suradnji na različitim projektima, i koji je predstavnicima zadarskog interventnog tima osigurao je smještaj i hranu za vrijeme njihovog boravka u Italiji, te Gradu Zadru koji je pokrio troškove puta.

 

Kontakt osoba: Adriana Grubelić HR +385 98 655 521 – IT +39 329 982 4219

email: udruga.pontem@gmail.com

 

Nositelj projekta: UDRUGA PONTEM, S. Košutić 5, 23000 Zadar

 

Partneri:

GRADSKO DRUŠTVO CRVENOG KRIŽA ZADAR

DRUŠTVO CRVENOG KRIŽA ZADARSKE ŽUPANIJE

HDIG (Humanitarian Demining Italian Group) Italia

GRUPPO VALDASTICO, Volontari Protezione civile – Dueville

GRAD ZADAR